۰۰/۵/۳۱ یکشنبه
پرتفولیو در زمینهها و رشتههای متفاوت، معانی متفاوتی نیز دارد اما چیزی که در اینجا مدنظر ما است، «پرتفولیو کاری» یا پرتفولیو حرفه ای» میباشد. پرتفولیوی کاری راهی برای نمایش بهترین نمونه کارهای شما به کسانی است که ممکن است شما را استخدام کنند. پرتفولیوی شما سندی برای مهارتهایی است که دارید و شامل نمونه کارها، توصیه نامههای کارفرمایان قبلی شما و رزومهتان است.
داشتن پرتفولیو به کسانی که برای مشاغلی در حوزه هنر، طراحی، نشر و تکنولوژی کار میکنند به شدت توصیه میگردد. به عنوان یک برنامهنویس و یا یک طراح UI/UX برای یافتن کار مورد نظرتان به شما نیز توصیه میکنیم همراه با رزومه تان، پرتفولیویی هم برای ارائه به کارفرمایان داشته باشید.
برای ساختن یک پرتفولیوی حرفهای این چهار مرحله را دنبال کنید:
از نمونهها و اطلاعاتی استفاده کنید که هم به روزتر هستند و با کاری که میخواهید انجام دهید ارتباط بیشتری دارند. برای مثال میتوانید از موارد زیر استفاده کنید:
در مورد رزومهنویسی در این پست از بلاگ پلازیکا قبلا توضیح داده ایم: چطور یک رزومه موثر بنویسیم؟ به همراه نمونه رزومه برنامه نویس
با این حال به طور کلی میتوان گفت که رزومهای بهتر عمل میکند که متناسب با موقعیت شغلیای نوشته شده باشد که شما میخواهید برای استخدام در آن اقدام کنید. رزومه شامل اطلاعات شخصی، اطلاعات تماس، مهارتها و سوابق کاری شما میباشد.
توضیحات درج شده در آگهی استخدام را بخوانید. چه مهارتهایی مورد نیاز این موقعیت شغلی است؟ کدام یک از آنها با مهارتهایی که شما دارید همخوانی دارند؟ این مهارتها را به صورت لیست نوشته و آنها را در یکی از دستههای مهارتهای نرم، مهارت سخت یا فنی و مهارتهای خودآموز قرار دهید.
میتوانید بخشی به عنوان «درباره من» به پرتفولیوی خود اضافه کنید. در مصاحبههای کاری اغلب از شما میخواهند که در مورد خودتان بگویید. آماده کردن این قسمت به شما کمک میکند بتوانید پاسخ مناسب به این سوال دهید.
علاوه بر اینکه این اطلاعات را در رزومه خود هم ذکر میکنید، بهتر است مواردی چون مدارک تحصیلی، گواهینامههای دورهها و سمینارهایی که گذراندهاید و در کل هر سندی که برای شما امتیاز مثبتی در گرفتن شغل موردنظرتان است را در پرتفولیوی خود بیاورید. این اطلاعات به شما کمک میکند اعتبار برای خود داشته باشید و از نظر کارفرما صلاحیت بیشتری برای گرفتن موقعیت شغلی داشته باشید.
میتوانید صفحهای در پرتفولیوی خود داشته باشید که در آن اطلاعات تماس با مشتریان قبلی و همچنین بازخوردها و توصیه نامههای آنان را نمایش داده باشید. در این صفحه اطلاعات ۳ تا ۵ نفر از مشتریان یا کارفرمایانتان را بنویسید که آمادگی صحبت در مورد شما را دارند.
از نمونه کارهایی استفاده کنید که سطح مهارتهای شما را نشان دهند. بسته به حوزه کاریتان پرتفولیوی شما میتواند شامل نمونه کارهای شما باشد. مثلا اگر برنامهنویس فرانتاند هستید میتوانید صفحه اصلی سایتی که برنامهنویسی کردهاید را به همراه تصویری از صفحه اصلی آن در این قسمت قرار دهید و یا اگر برنامهنویس بک اند، دسکتاپ و… هستید در مورد پروژههایی که قبلا انجام داده اید، چالشهایی که پشت سر گذاشتهاید و دستاوردهایی که داشتهاید بنویسید. نکته مهم در تهیه پرتفولیو این است که همه نمونه کارهایتان باید معتبر و به همراه لینک و توضیحات دقیق باشند. اگر سابقه کار ندارید میتوانید از پروژههای دانشگاهی، تمرینات عملی و پروژههایی که به صورت داوطلبانه انجام دادهاید در این قسمت استفاده کنید. در صورت امکان همراه با هر نمونه کار بازخوردی از مشتری یا کارفرمای خود نیز ثبت کنید.
در رزومه نوشتن به افراد توصیه میشود که تا حد امکان اطلاعات را به صورت خلاصه ارائه دهند اما در نوشتن پرتفولیو محدودیتی از این لحاظ وجود ندارد. بنابراین میتوانید جوایز و دستاوردهایی که داشتهاید را به طور مفصل در پرتفولیوی خود اضافه کنید. به خاطر داشته باشید که این دستاوردها باید مرتبط با کاری که تصمیم به استخدام در آن را دارید باشد و همچنین به ترتیب مرتبط بودن یا تاریخ مرتب شده باشد.
اطلاعاتی که میخواهید در پرتفولیوی خود داشته باشید، باید به گونهای مرتب شده باشند که کارفرما بتواند به راحتی اطلاعاتی که به دنبال آن است را پیدا کند. بهتر است رزومه، بیوگرافی و لیست مهارتهایتان را در ابتدای پرتفولیوی خود قرار دهید. سپس سایر موارد را براساس درجه اهمیتشان مرتب کنید. اطلاعاتتان را به چند دسته تقسیم کنید و سپس آنها را در یک ترتیب منطقی بچینید.
برای مثال میتوانید نمونه کارهایتان را از جدید به قدیم مرتب کنید تا کارفرما بتواند پیشرفت شما را بررسی کند.
یکی از مزایای اصلی ساخت پرتفولیوی کاری این است که میتوانید در پرتفولیو از نمایشهای تصویری استفاده کنید. این موضوع برای برنامه نویسان و طراحان UI/UX یک مزیت بسیار مفید است. زیرا میتوانند کدهایی که نوشتهاند و یا تغییراتی که در واسط و تجربه کاربری ایجاد کردهاند را به نمایش بگذارند. به یاد داشته باشید سبک پرتفولیوی شما نشان میدهد چقدر به زیباییهای بصری اهمیت میدهید و چه شخصیتی دارید.
هنگامی که پیشنویسی از پرتفولیوی خود به دست آوردید، آن را برای هر موقعیت شغلی و مصاحبهای که در پیش دارید سفارشی کنید. رزومهتان را جوری تغییر دهید که مهارتهای مورد نیاز آن موقعیت شغلی برجستهتر به نظر برسند.
به این فکر کنید که یک برنامه در پرتفولیوی خود داشته باشید. یعنی به این فکر کنید که در صورت استخدام شدن در موقعیت شغلی مورد نظرتان چه برنامه یک ماهه، دو ماهه و یا سه ماههای خواهید داشت. برای این کار بهتر است ابتدا در مورد شرکت یا کمپانی تحقیقاتی انجام دهید و سپس تلاش کنید ایدههایی که در ذهن دارید را متناسب با نیازهای شرکت روی کاغذ و سپس روی پرتفولیوی خود پیادهسازی کنید. این برنامه به کارفرمایتان نشان میدهد که شما چقدر برای گرفتن این موقعیت شغلی اشتیاق و انگیزه دارید.
از پلتفرمهای آنلاین برای ساخت پرتفولیوی خود استفاده کنید. یک پرتفولیو آنلاین به شما این امکان را میدهد که آن را با مخاطبان بیشتری به اشتراک بگذارید. همچنین به عنوان یک برنامهنویس یا به طور کلی فعال حوزه تکنولوژی با داشتن یک پرتفولیوی آنلاین نشان میدهید که همیشه به روز و همگام با پیشرفتهای تکنولوژی حرکت میکنید. اگر برنامهنویس وب هستید توصیه میکنیم خودتان سایت مخصوص به پرتفولیوی خود را بسازید. به پرتفولیوی خود تصویر اضافه کنید و از آن یک اسلایدر بسازید تا وبسایت زیباتری داشته باشید. هنگامی که پرتفولیوی خود را حاضر کردید، لینک آن را به رزومه، حسابهای کاربری کاریتان در شبکههای اجتماعی مثل لینکدین و همچنین امضای ایمیلتان اضافه کنید.
از پرتفولیوی خودتان کپی داشته باشید. برخی از سازمان و ارگانها در هنگام استخدام مایلند یک کپی از رزومه و پرتفولیوی اشخاص نزد خود نگه دارند. به همین دلیل بهتر است یک کپی فیزیکی از پرتفولیوی خود در هنگام مصاحبه حضوری یا در زمان تحویل مدارک به همراه داشته باشید.
پرتفولیوی خود را به طور منظم به روز نگه دارید. هر چند ماه یک بار پرتفولیوی خود را به روز کنید. هر از چند گاهی به پرتفولیوی خود سر بزنید. اطلاعات تاریخ گذشته را از آن حذف کنید و اطلاعات و تجربیات جدیدتان را به آن اضافه کنید. با این کار میتوانید روند پیشرفت خود را نیز ببینید و سعی کنید مهارتهایتان را روز به روز بهتر کنید.
از آن برای آماده شدن برای جلسه مصاحبه استفاده کنید. قبل از جلسات مصاحبه پرتفولیوی خود را مرور کنید تا دستاوردها، مهارتها و سوابق کاریتان را آماده و مرتب در ذهنتان داشته باشید. مثلا اگر کارفرمایی در مورد بزرگترین نقطه قوت شما سوال کرد، میتوانید به بخش مهارتهایتان در پرتفولیوی خود مراجعه کنید و بهترین پاسخ برای این سوال را پیدا کنید.
در این پست از بلاگ پلازیکا در مورد پرتفولیو صحبت کردیم. نظر شما در این باره چیست؟ به نظر شما داشتن یک پرتفولیو برای برنامه نویسان تا چه اندازه ضرورت دارد؟
در حال انجام عملیات