۰۰/۵/۱۷ یکشنبه
در این پست از بلاگ پلازیکا میخواهیم در مورد زبان برنامهنویسی پایتون که یکی از محبوبترین، پر کاربردترین و سادهترین زبانهای برنامهنویسی جهان میباشد، صحبت کنیم. پس اگر دوست دارید در مورد این زبان بیشتر بدانید، یا حتی اگر تصمیم دارید این زبان را برای شروع مسیر یادگیری برنامهنویسی انتخاب کنید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
پایتون یک زبان برنامهنویسی پرکاربرد، تفسیری، چند منظوره، شی گرا و سطح بالا است. زبان برنامهنویسی پایتون توسط گیدو ون راسم (Guido van Rossum) در فوریه سال ۱۹۹ خلق شد. همانطور که میدانید اسم این زبان برنامهنویسی از یک نوع مار به اسم پایتون الهام گرفته شده است. معمولا زبانهای برنامهنویسی توسط کمپانیها و تیمهای بزرگ برنامهنویسی عرضه میشود اما نکته جالب در مورد زبان برنایمهنویسی پایتون این است که این زبان برنامهنویسی توسط یک نفر ساخته شده است.
تصویری از گیدو ون راسم، خالق زبان برنامه نویسی پایتون
در سال ۱۹۹۹ سازنده زبان برنامهنویسی پایتون، اهداف این زبان برنامهنویسی را اینطور بیان کرد:
۲۲ سال بعد (و به طور دقیقتر خرداد ۱۴۰۰) مرکز آمار StatisticsTimes.com زبان برنامهنویسی پایتون را از نظر محبوبیت در رده اول بین زبانهای برنامهنویسی جهان قرار میدهد.
نمودار میلهای آبی رنگ، نشان دهنده میزان سرچ کاربران و نمودار قرمز رنگ، نشان دهنده تعداد برنامهنویسان در کشورهای مطرح حوزه برنامهنویسی (ایالات متحده، آلمان، هند، انگلستان و فرانسه) میباشد.
پایتون یک زبان برنامهنویسی تازه نیست. این زبان به اندازه کافی توسعه پیدا کرده و بهینه شده است. از این رو یک زبان قدرتمند و قابل اعتماد برای انجام فعالیتهای مختلف چه در مقیاس تیمهای کوچک و چه در مقیاسهای بزرگ سازمانی استفاده میشود. برای همین میتوانید به زمان و انرژیای که برای یادگیری برنامهنویسی با استفاده از دورههای آموزشی زبان برنامهنویسی پایتون صرف میکنید، به چشم یک سرمایهگذاری نگاه کنید.
چه چیزی پایتون را انقدر ویژه کرده است؟ چرا برنامهنویسان، پیر و جوان، مبتدی و حرفهای، از زبان برنامهنویسی پایتون استفاده میکنند؟ چرا سازمانهای بزرگی مثل گوگل، ناسا، نتفیلیکس، اسپاتیفای و... زبان برنامهنویسی پایتون را به عنوان زبان اصلی برای توسعه محصولاتشان انتخاب کردهاند؟
دلایلی زیادی برای همه این پرسشها وجود دارند. در زیر چند دلیل مهم برای استفاده از زبان برنامهنویسی پایتون را آوردهایم:
اگر هنوز نمیدانید که زبانی را برای شروع برنامهنویسی انتخاب کنید، پیشنهاد میکنم این مطلب را بخوانید: بهترین زبان برنامهنویسی برای شروع
اغلب کسانی که میخواهند برنامهنویسی را شروع کنند، زبان برنامهنویسی پایتون را به عنوان اولین زبان برنامهنویسی خود انتخاب میکنند. علاوه بر یادگیری آسان و منابع آموزشی رایگان و در دسترس، با یادگیری پایتون سریعتر از زبانهای برنامهنویسی دیگر میتوانید وارد بازار کار شوید. به دلیل ساده بودن سینتکس و نبود پیچیدگیهای موجود در سایر زبانها، مسیر یادگیری زبان برنامهنویسی پایتون زودتر از سایر زبانهای برنامهنویسی به قسمت پروژههای عملی میرسد. به همین دلیل با یادگیری پایتون زودتر میتوانید به درآمد برسید.
در گزارش رضا شرفی در مورد وضعیت بازارکار زبانهای برنامهنویسی در ایران، زبان برنامهنویسی پایتون رتبه پنجم را در میان هفت زبان برنامهنویسی پرتقاضا در بازار کار ایران دارد. همچنین در همین گزارش زبان برنامهنویسی پایتون به عنوان پردرآمدترین زبان برنامهنویسی در بازار کار ایران تعیین شده است.
چه جاهایی میتوانیم کاربردهای پایتون را ببینیم؟ هر روز و همه جا میتوانیم کاربردهای پایتون را ببینیم. از پایتون به طور گستردهای برای پیادهسازی سرویسهای اینترنتی پیچیده مثل موتورهای جستجو، ذخیرهسازی و پردازشهای ابری، شبکههای اجتماعی و غیره استفاده میشود. هر وقت از یکی از این سرویسها استفاده کنید، در واقع در حال استفاده از کاربردهای زبان برنامهنویسی پایتون هستید. در ادامه به طور مفصلتری به بررسی کاربردهای زبان برنامهنویسی پایتون پرداختهایم:
از آنجایی که پایتون یک زبان برنامهنویسی پایدار، انعطاف پذیر و ساده است، برای استفاده در پروژههای گوناگون هوش مصنوعی و یادگیری ماشین بسیار مناسب است. در واقع پایتون یکی از زبانهای پرطرفدار در بین دانشمندان علم داده میباشد. زیرا کتابخانهها، فریمورکها و پکیجهای متنوعی برای کار در این دو حوزه به علاقهمندان پیشنهاد میدهد.
مثل هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، تحلیل دادهها (Data Analytics) هم یکی دیگر از حوزههایی است که به سرعت در حال گسترش است. در این حوزه نیز زبان برنامهنویسی پایتون کاربردهای زیادی دارد. در عصری زندگی میکنیم که بیشتر از همیشه در طول تاریخ در حال تولید داده هستیم. به همین دلیل به افرادی نیاز داریم که بتوانند دادهها را جمعآوری، دستکاری و سازماندهی کنند.
پایتون یکی از زبانهای برنامهنویسی است که برای تجزیه و تحلیل دادهها توسط دانشمندان علم داده استفاده میشود. این زبان انعطاف پذیر است؛ یادگیری آن ساده است و به خوبی توسط جامعه برنامهنویسان پایتون پشتیبانی میشود که این ویژگیها از آن یک زبانایده آل و کاربردی در حوزه آنالیز دادهها ساخته است. در هنگام کار با حجم زیادی از دادهها، پایتون برای اتوماتیک کردن کارهای تکراری به درد شما میخورد.
مصورسازی دادهها یکی دیگر از حوزههای در حال توسعه و پر طرفدار است. در این حوزه نیز زبان برنامهنویسی پایتون نقش پر رنگی دارد. علاوه بر انعطافپذیری و متن باز بودن، داشتن کتابخانههای گرافیکی متنوع ویژگی دیگری است که فعالان حوزه مصورسازی دادهها را شیفته زبان برنامهنویسی پایتون کرده است.
فرقی نمیکند که بخواهید یک نمایش گرافیکی ساده بسازید یا یک نمونه تعاملی، میتوانید یک کتابخانه در زبان برنامهنویسی پایتون پیدا کنید که نیازهایتان را برطرف کند. مثل Pandas Visualization و Plotly. زبان برنامهنویسی پایتون امکانات گستردهای دارد که به شما امکان تبدیل دادهها به یک تصویر خوب را میدهد.
میتوانید همه جور اپلیکیشنی با پایتون بسازید. این زبان همه منظوره میتواند برای خواندن و ایجاد دایرکتوری فایلها، ساختن GUI و APIها و... استفاده شود. فرقی نمیکند اپلیکشن مورد نظرتان در حوزه بلاک چین باشد یا یک اپلیکیشن صدا و ویدئویی باشد یا اپلیکیشنی در حوزه یادگیری ماشین، پایتون در همه این موارد میتواند به دادتان برسد و در ساخت آنها به عنوان زبان برنامهنویسی اصلی به شما کمک کند.
پایتون یک انتخاب خوب برای برنامهنویسی وب است. از آنجایی که زبان برنامهنویسی پایتون فریمورکهای زیادی مثل جنگو(Django)، پایرمید (Pyramid) و فلسک (Flask) برای برنامهنویسی وب دارد، یک انتخاب خوب برای برنامهنویسان وب به حساب میآید. از این فریم ورکها در ساخت وبسایتها و سرویسهایی مثل اسپاتیفای، ردیت و موزیلا استفاده شده است.
به لطف کتابخانهها و ماژولهای گستردهای که در فریم ورکهای پایتون وجود دارد، کارهایی مثل دسترسی به پایگاههای داده، مدیریت محتوا و مجوز دادهها، همگی برای برنامهنویسان پایتون فراهم و قابل دستیابی است. با وجود این همه کاربرد، تعجبی ندارد که پایتون تا این حد بین برنامهنویسان وب محبوب است.
اگر تصمیم دارید با یادگیری زبان برنامهنویسی پایتون، وارد حوزه توسعه وب شوید، پیشنهاد میکنم قبل از هر کاری این پست را بخوانید: آیا برنامه نویسی وب برای من مناسب است؟
اگرچه پایتون از استانداردهای صنعت بازیسازی دور است اما کاربردهای خود را در این صنعت دارد. با استفاده از زبان برنامهنویسی پایتون میتوان بازیهای سادهای درست کرد که این معناست که از این زبان میتوان برای ساخت نمونه اولیه بازیهای بزرگ در زمان کم نیز استفاده کرد.
استفاده از زبان برنامهنویسی پایتون در دنیای اقتصاد در حال افزایش است. معمولا از این زبان در حوزه تجزیه و تحلیل کمی و کیفی استفاده میشود. پایتون ابذار قدرتمندی برای تعیین قیمت و پیشبینی روند افزایش/کاهش قیمت یک کالا و همچنین اتوماتیکسازی کارهای دستی میباشد.
همانطور که قبلا اشاره کردیم، پایتون یک ابذارایده آل برای کار با دیتاست (Data set)های بزرگ است و کتابخانههای زیادی را برای کمک به روند تحلیل دادهها در اختیار علاقهمندان قرار داده است. به همین دلیل زبان برنامهنویسی پایتون یکی از مهمترین زبانهای برنامهنویسی در حوزه اقتصاد به شمار میرود.
در این مطلب از بلاگ پلازیکا تلاش کردیم تا به سوالات شما در مورد زبان برنامهنویسی پایتون پاسخ دهیم. زبانی که با فراهم کردن فریمورکها و کتابخانههای متعدد به کاربردهای زیادی در حوزههای گوناگون رسیده است. زبان برنامهنویسی پایتون به دلیل داشتن این کاربردهای گسترده و همچنین سینتکس ساده، گزینه بسیار خوبی برای افرادی به حساب میآید که تصمیم دارند وارد دنیای بزرگ برنامهنویسی شوند.
با وجود همه اینها، آیا شما زبان برنامهنویسی پایتون را برای یادگیری انتخاب میکنید؟
در حال انجام عملیات